Kaip blanširuoti vaisius ir daržoves?

  • on 10 rugsėjo, 2015
  • Patinka!
Kaip blanširuoti vaisius ir daržoves?
Kulinarijos terminas „blanširavimas“ kilęs iš prancūzų žodžio blanchir, kuris reiškia baltinti. Kulinarijoje šis žodis turi kitą reikšmę.
Blanširuoti reikia kai kuriuos maisto produktus, dažniausiai vaisius ar daržoves. Produktai apipilami karštu vandeniu arba apiplikomi garais (kartais valgomosios druskos, cukraus arba kitų medžiagų tirpalu) tam, kad nepakistų jų spalva ir jie suminkštėtų.

Kodėl verta blanširuoti vaisius ir daržoves?

Vaisiai ir daržovės stora odele (pomidorai, persikai arba abrikosai), blanširuojami tam, kad lengviau būtų galima nulupti jų odelę. Vaisių ir daržovių odelę reikia šiek tiek įpjauti ir tik tada panardinti juos į karštą vandenį.
Blanširuotos žalios daržovės išsaugo natūralią spalvą, o šaldytos – vertingas mineralines medžiagas. Blanširuojant dingsta kenksmingos medžiagos ir bakterijos, daržovės netenka specifinio aštraus arba kartoko skonio, pvz. špinatai praranda aitroką skonį.

Blanširavimas. Paruošimo būdas

Dideliame puode užvirinti vandenį. Daržoves ir vaisius porcijomis 10-30 sekundžių panardinti į verdantį vandenį taip, kad vanduo nuolat virtų. Daržovių blanširavimo laikas priklauso nuo jų odelės storio. Kuo storesnė odelė tuo ilgiau reikia laikyti vandenyje. Dažniausiai po minutės jie jau netenka specifinio ir stipraus skonio. Vaisius ir daržoves geriausiai dėti į metalinį sietelį ir su juo panardinti į verdantį vandenį.
Blanširuotus vaisius ir daržoves būtina iškart apipilti šaltu vandeniu ar panardinti į puodą su šaltu vandeniu su ledo kubeliais, kad jie per daug nesuminkštėtų.
Norint daržoves vartoti vėliau arba užšaldyti, jas reikia tik trumpam panardinti į šaltą vandenį. Jokiu būdų negalima jų ilgai laikyti vandenyje, nes ištirps dalis vitaminų.
Article Categories:
Patarimai

Parašykite komentarą

Nepraleisk! receptų ..