Kaip laikyti kiaušinius?

  • on 10 rugsėjo, 2015
  • Patinka!
Kaip laikyti kiaušinius
Maistui dažniausiai žmonės vartoja naminių vištų kiaušinius, bet valgomi ir ančių, žąsų, putpelių, fazanų, perlinių vištų, balandžių ir laukinių paukščių kiaušiniai. Kiaušiniai yra itin maistingi, juose yra vertingų A, D ir B vitaminų.
Žmogus, suvalgęs du kiaušinius, gauna pusę organizmui per dieną būtinų baltymų ir vitaminų kiekio. Kiaušinius geriausiai pirkti dideliuose maisto prekių centruose, kur jie nuolat laikomi šaldytuvuose. Ruošiant patiekalus kiaušinius būtina gerai nuplauti arba nulieti verdančiu vandeniu. Geriausiai vartoti kuo šviežesnius kiaušinius. Šie paprasti ir seni būdai padės nuspręsti, ar švieži yra kiaušiniai.
Į indą pripilti vandens ir įdėti kiaušinį. Šviežias kiaušinis nugrimzta į dugną. Sumušto ir į lėkštę išleisto šviežio kiaušinio trynys bus apvalainas ir pūpsos tirštų, lipnių baltymų centre.
Vienos savaitės kiaušinis panardintas į vandenį, stypsos buku galu į viršų. Baltymai bus skystesni, o trynys – plokščias ir minkštas.
Ne pirmo šviežumo kiaušinis (2-3 savaičių), įdėtas į indą su vandeniu, į viršų stypsos smailiu galu. Sumušto kiaušinio baltymai bus skysti, trynys neturės vientisos spalvos. 
Senas kiaušinis, panardintas į vandenį, plaukios paviršiuje. Tokių kiaušinių valgyti negalima.
Kaip laikyti kiaušinius?
Kiaušinius smailiais galais žemyn reikia sudėti į šaldytuve esančią lentynėlę, skirtą kiaušiniams laikyti. 7-13°C – tai palankiausia temperatūra kiaušiniams laikyti. Trynius, sumaišytus su žiupsneliu druskos ir cukraus, šaldiklyje galima laikyti beveik 10 mėnesių. Patariama atskirti sudužusius ar įskilusius kiaušinius, nes jie gali būti užkrėsti pavojingomis bakterijomis.
Article Categories:
Patarimai

Parašykite komentarą

Nepraleisk! receptų ..