Kaip ir kokie grybai sūdomi?

  • on 2 gegužės, 2018
  • Patinka!
Kaip ir kokie grybai sūdomi? sūdyti grybai
Grybų sūdymas.
Grybų sūdymas žiemai. Dažniausiai sūdomos rudmėsės, grūzdai, žaliuokės, juosvažaliai baltikai, kelmučiai, pūkuotės ir kiti piengrybiai, ūmėdės ir kiti grybai. Švariai nuplautų grybų kepurėlės nupjaunamos, paliekant prie jų 2-3 cm ilgio kotelius, grybai suskirstomi pagal dydį.
Grūzdai, kiti valgomieji piengrybiai, dvokiančiosios ūmėdės būtinai mirkomi. Ūmėdės (nepjaustytos) prieš sūdant sudedamos į verdantį vandenį ir 8-10 min pavirinamos. Pūkuočių galima nemirkyti, jas reikia tik 10 min pavirinti. Kiti piengrybiai paverdami keletą minučių. Jei tada jų kepurėlės nelūžinėja, o elastingai linksta, – grybus galima sūdyti.
Grybai (kepurėlės) sūdomi 2 būdais: nevirti ir apvirti.
Nevirtų grybų sūdymas. Grybų mirkymo trukmė priklauso nuo to, kiek juose yra pieniškų sulčių ir kartumo. Pvz., dvokiančiąsias ūmėdes ir grūzdus reikia mirkyti 3—5 dienas, ūmėdes garduoles – 2-3 dienas. Rudmėsės nemirkomos, tik gerai nuplaunamos. Taip paruošti grybai sūdomi.
Apvirtų grybų sūdymas. Grybai nuvalomi, nuplaunami, išmirkomi ir 5-10 min paverdami (baravykai ir raudonviršiai verdami 10—15 min, dvokiančiosios ūmėdės, kelmučiai – 25-30 min), tada vėl nuplaunami ir sūdomi.
Išmirkyti arba apvirti grybai sluoksniuojami su druska į paruoštus indus – statinaites, stiklainius arba molinius glazūruotus indus (10 kg šviežių grybų imama 400– 500 g druskos). Į grybus galima pridėti česnako, prieskonių. Ant viršaus dedamas medinis dangtis ir paslegiama akmeniu. Grybams nusėdus indą galima papildyti naujais, taip pat paruoštai: grybais. Jei po savaitės sūrymas grybų neapsemia, reikia uždėti sunkesnį akmenį. Kad neatsirastų pelėsių, dangtelį ir akmenų retkarčiais reikia nuplauti karštu pasūdytu vandeniu.
Nevirtos sūdytos rudmėsės tinka valgyti po 5-6 dienų, grūzdai – po 30—35, pūkuotės – ne anksčiau kaip po 40, o dvokiančiosios ūmėdės – po 50 dienų. Apvirti grybai įsisūrėja per 25—30 dienų. Sūdyti grybai laikomi vėsiai.
 
Article Categories:
Patarimai

Parašykite komentarą

Nepraleisk! receptų ..